Proposed highway to ease congestion in Ampang (Really?)

By FAZLEENA AZIZ fazleena@thestar.com.my

The proposed Sungai Besi-Ulu Kelang Elevated Expressway (SUKE) will ease the congestion in Ampang.

The three-lane dual carriage expressway will serve as an alternative route to Sg Besi, Cheras, Ampang and Ulu Kelang.

Beginning in Sri Petaling, the 31.8km expressway will pass through Sg Besi, Alam Damai, Cheras-Kajang, Taman Bukit Permai, Taman Putra, Taman Permai Jaya, Taman Dagang Permai, Ampang, Taman Hillview before ending in Ulu Kelang.

It will be linked to the Middle Ring Road 2, Duta-Ulu Kelang Expressway, Ampang-Kuala Lumpur Elevated Highway, Kuala Lumpur Outer Ring Road (KLORR), Sg Besi extension, KL-Seremban Highway, Cheras-Kajang Highway, Besraya, Kesas and Jalan Ampang.

The highway is expected to cut travelling time from 75 minutes to 25minutes from Cheras to Ulu Kelang.

SUKE will also serve as an alternative to MRR2 and Pandan Indah in Ampang.

Once completed, the expressway will reduce traffic on the MRR2 by 24% and Jalan Ampang by 36%.

Public display of the proposed highway will be at Carrefour Ampang from Feb 18 to 24 (10am to 7pm) and Menara MPAJ lobby level 4 from Feb 15 to 22 (8.30am to 5pm).

A public talk will also be held on Feb 18 at Auditorium, Level 5, Menara MPAJ from 10am to noon.

Ampang Municipal Council president Datuk Mohammad Yacob encouraged the public to give their feedback during the display period.

Article Source http://thestar.com.my/metro/story.asp?file=/2012/2/3/central/10610638&sec=central

Advertisements

One Comment to “Proposed highway to ease congestion in Ampang (Really?)”

  1. benarkah lebuhraya sebegini boleh membantu kesesakan dijalanraya? Setakat pengalaman saya bermula bekerja di projek Kesas, akan bahawa dimaklumkan lebuhraya ini akan jadi kemudahan pada penghuni disekitar puchong, subang jaya mahupun dari barat selangor dan sebagainya. Saya angkur pada pekerjaan dan penglibatan dalam projek ini. apabila saya berterusan dengan projek LDP, Ampang Elevated Highway, SKVE, MRR2,LGC, dan Duke. Satu kesimpulan yang saya dapati bahawa selagi lebuhraya baru akan dilancarkan itu tidak memberi sumbangan masa depan kita. Jaringan Lebuhraya di Lembah Kelang memang sudah sampai tahap memucak. Akan tetapi, masalah kesesakan ini tidak akan selesai malahan bertambah buruk. Mengapa pihak berkuasa mahupun orang yang punyai kuasa menentukan keputusan tidak berfikirkan mengurangkan kegunaan kenderaan peribadi seperti kereta mahupun motosikal? mengapa tidak tertumpu kepada prasanaan pengangkutan awam? mengapa masa dulu, ibubapa saya tak mampu beli kereta mahupun motorsikal, tapi mereka mampu pergi ke distinasi tempat kerjanya tanpa kesesakan malahan pengangkutan awam pada masa itu adalah begitu cergas dan murah! Mengapa kita hanya ada RapidKL? mengapa tidak wujudkan RapidSelangor? Kalau kita masih mahu cari rezeki murahan seperti dulu, maka lebuhraya boleh menjejak sehingga ratusan jaringan pada masa akan datang, tetapi masalah kesesakan masih belum selesai! Kuala Lumpur bukannya bandaray terbesar di Asia mahupun di Asean, tapi kesesakan lalulintas adalah paling terburuk di Asia. Sebab jaringan dan rangkaian pengangkutan seperti LRT, Monorail, RapidKL dan Keretapi di Lembah Kelang boleh dikatergorikan “totally FAILURE”! Rakyat ataupun dikenali penghuni-penghuni di Lembah Kelang pada hari ini, bukan semuanya mampu miliki kenderaan kecil mahupun Perodua Viva! Saya memohon kepada orang-orang berkuasa diMalaysia, supay tolonglah memberi lebih perhatian pada pengangkutan awam, bukannya lebuhraya! Anak generasi muda kita tidak mempunyai lebih 4 kali 9 tahun lepasan graduan universiti dalam riwayat hidup, tapi merekalah yang kena berbayar ansuran pada bank saudagar untuk keretanya sepanjang 9 tahun!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: